Jaji-Lotgenoten

Jaji-Lotgenoten

‘Jaji’ betekent lotgenoten, dat verwijst naar de band die Javaanse Surinamers met elkaar hebben. Deze film is gemaakt om 125 jaar Javaanse immigratie te herdenken en te vieren. Tussen 1890 en 1939 werden zo’n 33.000 Javaanse contractarbeiders vanuit toenmalig Nederlands-Indië verscheept naar Suriname om daar op de plantages te werken. In de documentaire zien we hoe Javanen zich in 125 jaar hebben ontwikkeld. Het gaat over thema’s als ondernemerschap, taal maar vooral ook cultuur. Wat is er met de nakomelingen van deze migranten gebeurd? Welke tradities en cultuuruitingen leven er nog? In de documentaire komen twee immigranten, pak Boeniran Djopawiro en pak Ngadino Kartoredjo aan het woord. Voor deze documentaire zijn opnamen gemaakt in Suriname en Nederland. Hij is ook vertoont in Suriname en Indonesië.

Titel: Jaji – Lotgenoten

Documentaire, Nederland 2016

Lengte: 80 minuten

Regisseur: Jeffrey Salimin en productieteam DOCU 125

Gesproken taal: Javaans, Surinaams, Nederlands

Ondertiteld: Nederlands

Reacties zijn gesloten.