Nyai. A Woman from Java

Nyai. A Woman from Java

23 oktober 2019

Programma in samenwerking met Museum Bronbeek in het kader van de Week van de Koloniale Geschiedenis. De film wordt ingeleid door en nabesproken met de conservator van museum Bronbeek, Hans van den Akker

De film gaat over een Indonesische vrouw, de Nyai, die de concubine was van een Nederlandse planter Willem van Erk op Java in 1927. Hij is ernstig ziek en heeft niet meer lang te leven. Zij ontvangt een stroom van bezoekers: muzikanten, politieke activisten, een accountant met foute bedoelingen, religieuze leiders. Zonder Van Erks bescherming is zij slachtoffer van spot, uitsluiting en rechteloosheid. Haar leven staat model voor het koloniale Nederlands-Indië uit die tijd. Dat leven is op zijn beurt teruggebracht tot één ruimte. Het is een Kammerspiel opgenomen in één enkele take. Dialogen zijn verweven met traditionele zang en dans, met legio historische en culturele verwijzingen. Het hoofdverhaal wordt af en toe onderbroken door luchtige terzijdes van bedienden. Maar ook die dienen als een situatieschets en zeggen iets over de snel veranderende wereld waarbinnen de Nyai leeft.

Titel: Nyai. A Woman from java
Soort: Speelfilm Indonesië   2016
Regisseur: Garin Nugroho
Duur: 90 minuten
Gesproken taal: Indonesisch
Ondertiteling: Engels

Reacties zijn gesloten.