Propaganda in de Oost

Propaganda in de Oost

Programma over propaganda van en met historicus en filmmaker Gerda Jansen Hendriks met filmbeelden uit het archief van Multifilm Batavia. Programma in samenwerking met Museum Bronbeek in het kader van de Week van de Koloniale Geschiedenis

De koloniale overheid, Japan en de Republik Indonesia waren er allen van overtuigd: het medium film is heel geschikt voor propaganda. Alle drie maakten ze gebruik van hetzelfde studiocomplex Multifilm Batavia. Gerda Jansen Hendriks laat aan de hand van originele beelden zien hoe zij te werk gingen.

Propagandaleuzen die in 1945 op de trams werden geschreven.

Natuurlijk hadden het Indische gouvernement, de Japanse bezetter en de nieuw uitgeroepen republiek ieder hele andere boodschappen te verkondigen en dit leverde dan ook heel verschillende films op. Maar allemaal kwamen ze uit één en hetzelfde studiocomplex: Multifilm Batavia, in 1940 opgezet door de Nederlandse filmer Jan Mol. De gebouwen in Jakarta waren nog tot in de 21ste eeuw in gebruik, maar zijn nu helaas gesloopt. Veel van de films zijn wel bewaard gebleven.
Historicus en filmmaker Gerda Jansen Hendriks laat via een selectie van fragmenten de verschillende gezichten van de propaganda zien. Kijk mee met het bioscooppubliek van toen: over gezond leven, vrijheidsdrang, recht en veiligheid.

Reacties zijn gesloten.