Sultan Agung

Sultan Agung

Agoeng de Grote (geboren als Raden Mas Rangsang in 1591 in Kota Gede – 1645) was de heerser van Mataram, een koninkrijk op het eiland Java dat zeshonderd jaar na de val van het oude hindoe-boeddhistische Mataram-rijk ontstond. Hij regeerde van 1613 tot zijn dood in 1645. (…)


Sultan Agoeng had aanvankelijk goede relaties met de Nederlanders van de VOC die in de vroege 17e eeuw aan zijn hof verbleven en was van plan met hen samen te werken om zo zijn macht over Java uit te breiden. Toen echter de Nederlanders het fort Jacatra (soms ook Jayakarta genoemd, het latere Batavia of Jakarta) innamen, stelde de sultan de VOC voor de keuze: ofwel men accepteerde zijn absolute gezag, ofwel men verliet Java onmiddellijk. Jan Pieterszoon Coen, niet onder de indruk, verhinderde in 1628 dat sultan Agoeng de stad in handen kreeg.

Sultan Agung

Titel: Sultan Agung

Speelfilm, Indonesie 2018

Lengte: 148 min.

Regisseur: Hanung Bramantyo

Gesproken taal: Indonesisch

Ondertiteling: Engels

Reacties zijn gesloten.