20 januari 2019 – Arie Smit

20 januari 2019 – Arie Smit

datum: 20 januari 2019
aanvang: 14:30 uur
locatie: LUX Nijmegen
kaartverkoop: via LUX

Arie Smit: zijn leven en zijn werk 
Documentaire, Nederland 2013
Lengte : 42 min.
Regisseur: Hugo van Zoest en Marianne en Suzanne Wieberdink
Nederlands gesproken

Synopsis
Leven en werk Arie Smit Arie Smit, zoon van een handelaar in onder meer kaas, volgde een opleiding aan de Tekenschool te Rotterdam en studeerde ook korte tijd grafisch ontwerp aan de Rotterdamse kunstacademie. Zijn grote voorbeelden waren de drie Franse kunstenaars Paul Signac, Paul Gauguin en Paul Cézanne. In 1938 meldde hij zich aan bij het KNIL in Nijmegen.

Na een korte opleiding vertrok hij naar Java in Nederlands-Indië, waar hij als lithografisch tekenaar voor de Topografische Dienst (onderdeel van het KNIL) in Batavia kaarten van de archipel maakte. Tijdens de Tweede Wereldoorlog in Azië werd hij gevangen genomen door de Japanners. Na de oorlog keerde hij terug naar de Topografische Dienst in Djakarta in de nieuwe republiek Indonesië. In zijn vrije tijd trok hij door Java om te schilderen.

Op uitnodiging van de Nederlandse kunstenaar Rudolf Bonnet bezocht hij in 1956 Bali. Hij was verrukt van de landschappen en besloot er te blijven om de dorpen, rijstterrassen, palmbomen, tempels en Balinezen vast te leggen. Hij inspireerde met zijn schilderkunst jongeren. Zo ontstond een nieuwe Balinese school: de ietwat naïeve ‘Young Artists’. In de loop van de jaren werd Smit in Indonesië een bekende kunstenaar. Het Neka Art Museum in Ubud heeft waarschijnlijk de grootste collectie Arie Smits, in een eigen paviljoen: het Arie Smit Pavilion. Arie Smit overleed 23 maart 2016 in Denpasar, Bali, op bijna 100-jarige leeftijd.

Reacties zijn gesloten.