Connections

Connections

11 mei 2010

Nederland en Indonesië zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden door hun geschiedenis. Veel Nederlanders en Indonesiërs hebben nog persoonlijke herinneringen aan de directe banden met de koloniale samenleving die Nederland aan Indonesië oplegde. De video-installatie Connections gaat over de zichtbare en verborgen relaties tussen de twee landen, de persoonlijke en meer universele overeenkomsten en verschillen.

Karel Doing (Rotterdam) en Lulu Ratna (Jakarta) verzamelden beelden tijdens hun regelmatige treinreizen. Treinen en stations zijn een soort democratische bijeenkomst van stedelingen. Hier komen mensen samen met een gezamenlijk doel, maar individuele belangen. Dit zijn de marktplaatsen van komen en gaan, het verkopen van de bevrediging van je verlangen naar elders, platform voor gewilde en ongewilde ontmoetingen, kruispunt van kruispunten.

De kunstenaars zijn ook begonnen met een lijst van gedeelde woorden in beide talen (Nederlands, Bahassa Indonesia). Deze woorden zijn een voorbeeld van de pijnlijke en tegelijkertijd kleurrijke manier waarop beide culturen elkaar beïnvloedden.

Regie Karel Doing, Indonesie/Nederland, 2004 korte documentaire

Reacties zijn gesloten.