Turah

Turah

9 februari 2020

Turah, Indonesische speelfilm uit 2016 van regisseur Wicaksono Wisnu Legowo.

De arme bewoners van een dorp in Midden Java leven van dag tot dag van de restjes die een landbezitter genaamd Dorso voor hun over laat. De landbezitter wordt rijk door de dorpelingen voor hem te laten werken voor een mager loon. Het is kenmerkend voor  hoe kapitaalbezitters grote winsten maken door hun werknemers uit te buiten. De dorpelingen beseffen niet hoe ze uitgebuit worden omdat de hoogopgeleide Pakel, een handlanger van Darso, ze wijs maakt dat Darso hun weldoener is en ze dankbaar moeten zijn voor zijn liefdadigheid, terwijl ze in feite gewoon hun werkloon krijgen.

Terwijl de meeste inwoners passief blijven en hun lot accepteren zijn er twee inwoners die hun leven en het leven van de mensen om hen heen willen veranderen.

Een boze man, Jaged, verpersoonlijkt het Marxistische klassenbewustzijn door te proberen de dorpelingen wakker te schudden en hen door opruiende toespraken bewust te maken hoe Darso hen uitbuit. Er is ook een man genaamd Turah die, in plaats van woede op te roepen, benadrukt dat de dorpelingen hard moeten werken en hun leven veranderen door samen te werken.

De film speelt zich af in het dorp Tirang, Midden Java, en de karakters spreken het plaatselijke Javaanse dialect. Het woord Turah betekent in het Javaans: de restanten van iets wat eerder in overvloed aanwezig was.

Lengte 80 minuten. Javaans dialect gesproken, Engels ondertiteld.

Reacties zijn gesloten.