Noem mij maar Kartini

Noem mij maar Kartini

datum: 10 maart 2019
aanvang: 19:30 uur
locatie: LUX Nijmegen
kaartverkoop: via LUX

Noem mij maar Kartini. Brieven van een Javaanse jongedame 
Documentaire van Hans Hulscher
Lengte : 46 min.
Gesproken taal: Nederlands

Een documentaire over de Javaanse regentendochter Raden Adjeng Kartini, die leefde van 1879 – 1904 in Nederlands Indië. De vele – in het Nederlands geschreven – brieven die van Kartini bewaard zijn gebleven én oud foto- en filmarchiefmateriaal vormen de basis van deze film van 45 minuten, waarin haar dramatische leven wordt geschetst. Kartini’s brieven zijn in het Nederlands en op een open en onconventionele manier geschreven. Hetgeen ongebruikelijk was voor een meisje uit die tijd en uit die kringen. Ze schrijft over zichzelf en haar directe omgeving, over haar “strijd” tegen polygamie en vóór emancipatie van de Indonesische vrouw, over haar ideeën over onderwijs aan de inlanders – vooral voor meisjes. Zij correspondeert o.a. met een Nederlandse correspondentievriendin Stella Zeehandelaar én met de bevriende familie Abendanon.

De brieven vertellen ook zijdelings over de politieke situatie in het Indië rond de eeuwwisseling. In 1888 verscheen een open brief in het Indische dagblad De Locomotief namens vele ingezetenen van Nederlands-Indië aan 12 vooraanstaande Nederlanders, waarin deze verzocht werden kennis te nemen van de heilloze gevolgen van het bestuur van Nederlands-Indië en om zorg te dragen voor welzijn en onderwijs aan de bevolking als schuldaflossing voor alle rijkdommen die al zovele jaren uit het land waren afgevoerd. Dit was het begin van de Ethische Koers.

Kartini’s denkbeelden over de positie en de emancipatie van de vrouw (in Indonesië) zijn, ongeveer honderd jaar later, nog steeds actueel. Haar spontane, open geest en scherpe analyses zijn bijzonder. Ze stond voor het dilemma tussen de gebruiken van haar adellijke, Javaanse en Mohammedaanse omgeving, waaraan ze veel waarde hechtte en waarvan ze afhankelijk was en haar kritische en westers georiënteerde ideeën. Kartini is in Indonesië een symbool voor de bewustwording van het volk en van de vrouwenemancipatie geworden. Op 21 april wordt daar jaarlijks de nationale feestdag “Hari Kartini” gevierd. 

Reacties zijn gesloten.