Finding Enok
De Nederlandse film uit 2022 is geregisseerd door Dorna van Rouveroy van Nieuwaal.
In voormalig Nederlands-Indië verwekt Nederlandse Emile van Rouveroy, een jonge dominee die planter is geworden, in 1911 een kind bij zijn huishoudster. Deze huishoudster, Enok, is een Sundanees meisje van 15 jaar. Emile echt hun dochter Nelly 4 jaar later. Emile trouwt met Elly Bogaardt en samen voeden zij Nelly op in hun (witte) gezin. Enok verdween uit het verhaal van de familie.
110 jaar later zoeken 2 van zijn kleinkinderen – filmmaker Dorna van Rouveroy en fotograaf Maurice Boyer – in Indonesië naar sporen van Enok, haar lotgenoten en nakomelingen. Maurice is een kleinzoon van Enok, Dorna is een kleindochter van Elly.
De film Finding Enok toont de zoektocht naar de verborgen geschiedenis van een familie in voormalig Nederlands-Indië. Wat is de betekenis van kleur en afkomst, toen en nu? Hoe voelt het om de culturen van zowel de koloniale overheerser als degene die zich bevrijdde mee te dragen? Hoe werkt deze gemengde afkomst door in identiteit?
Over de makers
Dorna van Rouveroy van Nieuwaal (Jakarta, 1951) Filmmaker
Haar Canadese vader Robert bracht haar de liefde voor film bij en na de Nederlandse Film en TV Academie deed ze nog een postdoctoraal jaar aan het American Film Institute in Los Angeles. Ze regisseerde veel documentaires, met name over koloniale onderwerpen, twee speelfilms, was auteur en co-auteur van 7 filmscenario’s. Produceerde korte animatiefilms die regelmatig werden bekroond, waaronder een speciale juryprijs in Tribeca. Ze was jurylid van het Fantastic Film Festival (Nederland), Festival Ashdod (Israël) en Festval Avanca (Portugal).
Maurice Boyer (Semarang, 1951) Fotograaf
Freelance fotograaf 1979-2016 voor NRC Handelsblad. Zijn werk werd o.a. tentoongesteld in Musee d’Art et d’Histoire Fribourg Zwitserland, Museum Fodor Amsterdam, Theaterinstituut Amsterdam, Amsterdam Museum. Zijn foto’s zijn onderdeel van collecties van o.a. Stadsarchief Amsterdam, Joods Historisch Museum Amsterdam, Amsterdam Museum, Centraal Museum Utrecht. Hij voerde opdrachten uit voor o.a. Amsterdams Fonds voor de Kunst, Shusaku Dormu Dance Theater en Dogtroep, Ontwikkeling IJburg, Uitmarkt Amsterdam, Ontwerpbureau Thonik, VWS en Dutch Culture. Werd bekroond bij World Press Photo en Zilveren Camera
Speelduur 70 minuten.
Indonesisch, Nederlands en Engels gesproken.
Ondertiteling: Nederlands