Aankondiging

Aankondiging

Stemmen van naoorlogse generaties.

Hoe oorlog en koloniaal verleden doorwerken

Op zondag 11 augustus om 19.30 uur vertoont IndoFILMcafé in LUX Nijmegen de documentaire Stemmen van Naoorlogse Generaties van Simone Berger en Armando Ello.

Het Comité Indië – Herdenking Nijmegen zal een korte inleiding geven vooraf aan de documentaire. De eenmalige filmvertoning maakt deel uit van het programma Indië – Herdenking Nijmegen op donderdag 15 augustus in het stadhuis van Nijmegen dat door het comité is voorbereid en in samenwerking met de filmmakers Simone Berger en Armando Ello.

De documentaire geeft aan de hand van interviews een stem aan naoorlogse generaties uit voormalig Nederlands-Indië. Stemmen die tot uiting komen in literatuur, voordrachten en kunst.

Familiegeschiedenis
|Simone Berger en Armando Ello gingen voor hun film op zoek naar de overdracht van (oorlogs)trauma’s van de eerste tot en met de derde generatie mensen met een Indische of Molukse achtergrond. Diverse aspecten van de doorwerking van de Indische en koloniale invloeden, twee oorlogen en de migratie komen aan bod. Reggie Baay, Marion Bloem, Adriaan van Dis, Dido Michielsen en Sylvia Pessireron verwerkten hun familiegeschiedenis in hun oeuvre en kijken hierop terug. Vier anderen van de derde generatie gebruiken hun familiegeschiedenis op kunstzinnige of professionele wijze in hun dagelijkse werk: Robin Block, Cheroney Pelupessy, Inez Schelfhout en Esmay Usmany. Zij geven een nieuwe vorm aan hun bewogen erfenis en aan de toekomst van het herdenken. De documentaire laat op een beeldende manier zien hoe het verleden impact kan hebben bij mensen met ‘roots’ in voormalig Nederlands-Indië. De interviews zijn aangevuld met 2D-animaties, kunstzinnige clips en gesprekken met historici en traumaspecialisten.

Lengte 82 minuten

Scenario & script Simone Berger

Montage & Sound design Armando Ello

Taal Nederlands

Voor meer info : https://educatievoormalignederlandsindie.nl/

IndoFILMcafé vindt plaats in LUX-Mariënburg, Mariënburg 38-39, 6511 PS Nijmegen. Aanvang: 19.30 uur. Kaarten verkrijgbaar aan de kassa of via https://www.lux-nijmegen.nl/