Aankondiging

Aankondiging

Koninkrijk in wereldoorlog

Op woensdag 4 oktober om 19.30 uur vertoont IndoFILMcafé in Lux-Nijmegen de documentaire Koninkrijk in Wereldoorlog uit 2011 van Dorna van Rouveroy en Ruud den Drijver. We doen dit in samenwerking met Museum Bronbeek in het kader van de Week van de Koloniale Geschiedenis.

Dorna van Rouveroy en Ruud den Drijver zijn hierbij aanwezig zodat er na afloop gelegenheid tot vragen stellen en discussie is.

Koninkrijk in Wereldoorlog is een documentaire over de omstreden geschiedenis van de interneringskampen die Nederland in de Tweede Wereldoorlog had ingericht in het enige nog vrije stukje Nederland, namelijk in Suriname en op de Antillen. In deze kampen werden gevluchte Duitse Joden, Zuid-Afrikaanse dienstweigeraars, Duitsers en anti-kolonialisten gevangen gehouden. Ook werd vanuit Nederlands-Indie in januari 1942 146 man aangevoerd die de Onverzoenlijken werden genoemd. De groep was een mengeling van NSB-ers en in het wilde weg opgepakte en opgesloten mannen. Twee van hen werden tijdens de gevangenschap in Suriname vermoord door hun Nederlandse bewakers, maar de schuldigen werden niet berecht, ondanks parlementaire enquêtes na de oorlog. De film maakt een zoektocht langs monumenten uit die tijd en er worden mensen geïnterviewd die betrokken zijn geweest bij de gebeurtenissen in die periode van de Tweede Wereldoorlog (die ook een einde maakte aan het immense rijk dat Nederland toen was).

Copieweg

In Suriname waren er interneringskampen op de Copieweg en op Joden Savanna. Bekende progressieve Surinamers die daar ook geïnterneerd werden, waren onder andere Otto Huiswoud, Wim Bos Verschuur en Eddy Bruma. De verwijdering van Bos Verschuur uit de samenleving was het gesprek van de dag. De grond voor zijn opsluiting was het feit dat hij ageerde tegen het Nederlandse beheer van Suriname en dat hij tegen de gouverneur (Kielstra) was. Eddy Bruma had een anti-koloniaal pamflet geschreven en Otto Huiswoud werd gevreesd om zijn reputatie in de internationale progressieve beweging.

IndoFILMcafé vindt plaats in LUX-Mariënburg, Mariënburg 38-39, 6511 PS Nijmegen. Aanvang: 19.30 uur. Kaarten verkrijgbaar aan de kassa of via https://www.lux-nijmegen.nl/