Kijktips

Kijktips

In deze rubriek zal IndoFILMcafé regelmatig tips en links opnemen over, naar onze mening, interessante documentaires of films over Indonesië of het voormalig Nederlands-Indië . Dat deden we al vanaf de sluiting van de filmzalen in maart 2020 en we vinden het leuk om daarmee door te gaan.

Een fascinerende CNA Insider documentaire: ‘The sweet, spicy and sour at Kamal Muara Jakarta’. Uit de serie ‘Slum Food Millionaire’. Geen gewoon etensfilmpje, maar een informatieve documentaire over hoe Bugi-migranten in visserdorp Kamal Muara Noord Jakarta hun culinaire tradities voortzetten en hoe ze met weinig middelen bijzondere gerechten maken. Klik hier.

Een documentaire over het wegvallen van het toerisme op Bali door de pandemie. Hoe houden de Balinezen het hoofd boven water? En hoe beïnvloedt deze situatie hun kijk op toerisme en de daarmee samenhangende overexploitatie? Een documentaire van ‘Foreign Correspondent’, Australie’s nationale ABC-TV  (2021, 28min, Engels gesproken). Klik hier.

“VERLEDEN TIJD” , een 3-delige documentaire van Nira Kakerissa waarin zij op zoek gaat naar het verhaal dat haar Molukse grootouders nooit hebben verteld.
De serie is een co-productie van L1 en Omroep MAX en wordt uitgezonden in het programma “Noord-Zuid-Oost-West” op 23 en 30 maart en 6 april 2021 om 18.20u op NPO2. Klik hier.

Een korte documentaire over Rahmat Efendi, die zijn geld verdient in de straten van oost Jakarta, met ‘cosplay’. Cosplay is een afkorting van ‘Costume play’, een voorstelling waarin de ‘cosplayers’ kostuums en accessoires dragen om een speciale figuur te imiteren. De documentaire is gemaakt door de videomakers van het YouTube-kanaal ‘Unexposed Indonesia’. In hun videos komen zaken aan bod die vaak onderbelicht blijven. Klik hier.

‘COVID-19 Crisis In Indonesia: How Will The Poor Recover?’ CNA Insider documentaire, 49 min, Engels gesproken. Klik hier.

Fascinerende documentaires op het Youtube-kanaal van “CNA Insider”. CNA is een Engelstalig Aziatisch Nieuwsnetwerk, gevestigd in Singapore. Op het youtube-kanaal vind je documentaires mbt Azië waaronder een groot aantal over Indonesië.
Een voorbeeld: “ASIA’S SINKING CITIES: JAKARTA”. Zal de beslissing om de hoofdstad van het land te verplaatsen van Jakarta naar Oost-Kalimantan, helpen voorkomen dat de stad wordt overspoeld door de zee?  Klik hier.

‘De Groote Poster \ Jalan Raya Pos‘, van Bernie IJdis (1996, 153 min., Indonesisch gesproken, Nederlandse ondertiteling). Pramoedja Ananta Toer schreef een essay hierover op verzoek van Bernie IJdis. De documentaire gaat over deze weg maar vooral ook over de schrijver. In 2004 in Indofilm café getoond. Klik hier om te zien.

‘DIASPORA I Erfgoed in beweging’ (2020, 45 min, NL gesproken). De documentaire gaat over de vraag wat dit erfgoed betekent voor een jongere generatie, geboren en getogen in Nederland, met wortels in Indonesië.  Klik hier.

NOS-documentaire ‘De oorlog van acteur Eric Schneider’, (2015, 38 min), gemaakt door Melinde Kassens en Esmeralda Bohm. Een documentaire in het genre: kinderen naar Indonesië, op zoek naar het verhaal van hun ouders/grootouders. Om te bekijken klik hier.

Informatieve mini-college over de rol van Nederland in Nederlands-Indië (15 min). De documentaire is gericht op jongeren, te zien aan de citaten uit de inleiding (Nederlands-Indie? Ik denk dat het iets te maken heeft met de VOC?). Om te bekijken klik hier.

Cinemasia Festival documentaire ‘Untuk Selalu’ uit 2016 over verschillen en overeenkomsten tussen 4 groepen Nederlandse jongeren met Indonesische roots. Duur 16 min. Klik hier.

Documentaire ‘Tuan papa’. Een ‘Andere tijden’ documentaire uit 2010 (95 min), al ooit eerder vertoond in IndoFILMcafe. Thema: tijdens de koloniale oorlog 1946-1949, verwekten Nederlandse soldaten duizenden kinderen bij Indonesische meisjes. De documentaire ‘Tuan papa’ vertelt het verhaal van liefde in oorlogstijd en vergeten kinderen. Om de documentaire te zien klik hier. Voor de website klik hier.

Documentaire ‘Een verzwegen oorlog’, uit 2018 van studenten Journalistiek van de HanzeHogeschool uit Groningen, over de oorlog in Indonesië tussen 1945-50. Ze gingen met hun grootvaders in gesprek, vaak voor de allereerste keer. Ook uit deze documentaire blijkt weer hoe weinig deze jongeren van deze oorlog en van hun familiegeschiedenis weten. Klik hier om te kijken.

Documentaire ‘Oorlogshelden uit de oost’, een ‘Andere tijden’-documentaire die te zien was op NPO2. Klik hier om te kijken.

In de Moesson van juli-aug 2020, stond een tip die we overgenomen hebben, omdat we er zo van onder de indruk waren: de theatervoorstelling van Diederik van Vleuten ‘Daar werd wat groots verricht’ uit 2012 (120 min). Klik hier voor zijn website.

Indrukwekkende 2DOC-uitzending: ‘Molukkers en Nederland: een jarenlange geschiedenis’. Uit 2016, 53 min. 4 Generaties aan het woord, o.a. Simon Tahamata en Rocky Tuhuteru. Klik hier.

‘De VOC: een wereldonderneming’ (45 min.). Centrale vraag in deze documentaire is: ‘ Hoe kijkt men in Indonesië en in Nederland aan tegen de rol van Jan Pieterszoon Coen, de grote man achter de VOC’. Klik hier.

Zanger Sjors van der Panne (3de generatie Indo) vertelt in een korte documentaire genaamd “De bevrijding van Nederlands-Indie” van AT5 over zijn Indische achtergrond. Klik hier.

‘Kris Kross Amsterdam in Indonesië: de opa’s achterna’, een documentaire (13min) van 21 april 2020 van DJ’s Yordy en Sander Huisman en Yuki Kempees. Zij zijn dit jaar ‘ambassadeurs van de vrijheid’. Klik hier.

Animatiefilmpje DISINI uit 2009 van Faris van de Lisdonk, illustrator en multimedia designer. Het filmpje gaat over zijn opa en hoe die in Nederland terecht kwam. Dit filmpje was zo’n 10 jaar geleden al eens bij ons te zien in LUX. Klik hier.

Documentaire over de Molukkers/Molukse Nederlanders. 75 Jaar vrijheid betekent voor hen iets anders dan voor andere Indonesiërs of Indonesische Nederlanders. Lees het artikel en bekijk de documentaire uit 2016 op Andere Tijden.

‘Het meer der herinnering’ uit 1994 over schrijver, journalist, essayist, vertaler Rudy Kousbroek (1929-2010) van Frans Hoeben en Lies Janssen. Kousbroek reist door het landschap van zijn kinderjaren in Noord-Sumatra, waar hij geboren is. Op zijn 17de moest hij het eiland noodgedwongen verlaten. Terug in Indonesie bezoekt Kousbroek de plantages waar hij met zijn ouders woonde, de internaten waar hij werd opgevoed en de kampen waar hij tijdens de Japanse bezetting werd geïnterneerd. Kousbroeks persoonlijke herinneringen krijgen een bredere betekenis doordat hij ze plaatst in een analyse van de toenmalige koloniale verhoudingen. Daarnaast beoogt de schrijver inzicht te geven in het proces van herinneringen en het belang daarvan voor onze persoonlijke en collectieve geschiedenis. Beelden van het hedendaagse Indonesië worden in de documentaire afgewissld met foto’s en een familiefilm uit het persoonlijke archief van Rudy Kousbroek. Klik hier.

‘The Battle of Surabaya’ , de eerste Indonesische animatiefilm, uit 2015. Regisseur is Aryanto Yuniawan, producer Mohammad Suyanto. De slag van Surabaya door de ogen van een 13 jarige schoenenpoetser, Musa. Geen harde oorlogsfilm. Hij duurt 1,5 uur.  Klik hier.

Terug naar Linggajati, een documentaire uit 2012 van Twan Spierts die toen nog op de opleiding voor journalistiek zat en zich verbaasde over het gebrek aan kennis bij zijn leeftijdgenoten (NL en Indo) over de oorlog in Indonesië . Hij ging met de toen 85-jarige Joty ter Kulve (terug) naar Indonesië en zij vertelt daar het verhaal van haarzelf en van haar ouderlijk huis, waar in 1946 het akkoord van Linggajati is getekend. Zie de website.

Korte film ‘Harap tenang, ada ujian!’ (Please be quiet, exams in progress!) 15 min, uit 2006, van Ifa Isfansyah, oprichter van Fourcolourfilms, waarvan we al verschillende films vertoond hebben. Het is een heel verrassende film over een jongetje, zijn basisschooltoets, de 2006-aardbeving in Bantul, de oorlog.  Klik hier.

Aandacht voor de jonge generatie Indo’s. Maxime, 28 jaar, 3de generatie Indo, heeft op haar ‘Indo’s be like’ YouTube channel een college (van haar partner) staan over repatriëring. Klik hier.

Korte film Bedjo Van Derlaak van regisseur Eddie Cahyono, en geproduceerd door Fourcolours Films uit Jogjakarta. Van FourColours Films hebben we al meer laten zien o.a. Turah en Memories of my body. Deze film speelt zich af tijdens de 2e politionele actie in 1949. Indonesisch en Nederlands gesproken en Engels ondertiteld.  Klik hier.

Documentaire Indonesia Merdeka van Roelof Kiers uit 1976. Online te zien bij de VPRO in 2 delen: deel-1 en deel2.