Filmagenda

After Multatuli left (Nadat Multatuli vertrok)

After Multatuli left (Nadat Multatuli vertrok)

In de documentaire gaan we in Lebak op zoek naar wat er wel of niet is veranderd ‘Nadat Multatuli vertrok’. We volgen de voetsporen van Arjan Onderdenwijngaard uit 1987. Met hem bezoeken we opnieuw het gehucht Badur waar hij met verschillende mensen praat over hoe het hen is vergaan sinds hij ze 32 jaar geleden filmde. Het boek ‘Max Havelaar’ en zijn opnames uit 1987 dienen als referentie voor deze documentairefilm.

Titel:  After Multatuli left (Nadat Multatuli vertrok)
Soort: Documentaire
Regisseur: Yogi D. Sumule/Arjen Onderdenwijngaard
Duur: 88 minuten
Taal: Indonesisch en Nederlands (met Engelse ondertiteling)

Locatie: LUX Nijmegen, Mariënburg 38-39, 6511 PS Nijmegen

Rugzak van je ouders, Indische bagage

Rugzak van je ouders, Indische bagage

Woensdag 20 oktober 2021

Titel:  Rugzak van je ouders, Indische bagage
Soort: Muzikale voorstelling
Regisseur: Marion Bloem
Duur: 100 minuten
Locatie: LUX Nijmegen, Mariënburg 38-39, 6511 PS Nijmegen

Wij komen als vrienden

Wij komen als vrienden

Vijf Nederlandse mannen kozen in de periode 1946-1950 op verschillende tijdstippen en met zeer uiteenlopende beweegredenen er voor om over te gaan naar de Indonesische zijde en keerden hun vaderland de rug toe. Marion Bloem en Ivan Wolffers zoeken in “Wij komen als vrienden” naar de motieven van deze vijf mannen om de andere kant te kiezen. Elke man vertelt een ander verhaal. De één liep over uit politieke overtuiging, een ander uit een romantisch idealisme, weer een ander vanuit opportunisme. Er was sprake van liefde voor het land en de bewoners. Er ontstaat een portret van gewone jongens van achttien jaar die door de omstandigheden gedwongen worden naar de andere kant van de wereld te gaan om daar een strijd te voeren die de hunne niet is.

Titel: Wij komen als vrienden
Soort: Documentaire 1985
Regisseur: Marion Bloem, Ivan Wolffers
Duur: 97 minuten
Gesproken taal: Nederlands

Het land van mijn ouders

Het land van mijn ouders

Zoektocht van een in Nederland geboren maar in twee culturen opgegroeide vrouw naar het verleden van haar Indische ouders. Een poging om via dat verleden in contact te komen met de oorsprong van haar familie, zichzelf en haar kind. Regisseur Marion Bloem doet dit o.a. via gesprekken met familieleden over de koloniale tijd, de Indonesische vrijheidsstrijd en de aanpassing in het kille Nederland, door het lezen van boeken en het neuzen in archieven, door het bijwonen van Indische feesten, reünies en door het volgen van een cursus Balinees dansen.

Bij het uitkomen van ‘Het land van mijn ouders’, merkt Marion Bloem het volgende op: ‘Wanneer het zoeken naar mijn oorsprong helpt bij het verkrijgen van inzicht, die bijdragen aan een toleranter en aangenamer bestaan voor minderheidsgroepen in Nederland, alleen dan is mijn zoeken gerechtvaardigd. Want Indisch zijn is slechts een metafoor voor anders zijn.’

Soekarno Blues

Soekarno Blues

Semi-biografische vertelling waarin de hoofdpersoon, regisseur Hans Hylkema, op zoek gaat naar het historische verleden van de Indonesische president Soekarno. In het archief van het Theaterinstituut ontdekt Hylkema een filmpje waarin president Soekarno schittert in een zelfgeschreven toneelstuk, opgevoerd in het Tropeninstituut. Ongeloof alom, want officieel is de president nooit in Nederland geweest. Dan volgt een reconstructie van het best bewaarde geheim van Soestdijk: het nooit bekend gemaakte bezoek van Soekarno aan koningin Juliana in het voorjaar van 1949. In de vorm van een documentaire wordt met historisch acrhiefmateriaal en fictief spel de vondst van Soekarno’s zelfgeschreven toneelstuk omkaderd. Het verhaal van een charismatisch leider die zijn land, volk, de vrouwen, kunst en vooral zichzelf beminde.

Soort: Televisiedrama Nederland (1999)
Regisseur: Hans Hylkema
Duur: 77 minuten
Gesproken taal: Nederlands
Cast: o.a. Martin Schwab en Porgy Franssen

Drie documentaires over de relatie Nederland – Indonesië gedurende de periode 1945 – 1949.

Drie documentaires over de relatie Nederland – Indonesië gedurende de periode 1945 – 1949.

Nog geen twee maanden na de onafhankelijksverklaring van Soekarno begint Joris Ivens spontaan in Sydney met het filmen van de solidariteitsacties met de nog piepjonge republiek Indonesië. Direct gingen er stemmen op dat Ivens zijn Nederlands paspoort zou moeten worden afgenomen. De korte documentaire Indonesia Calling (ENG 1946 22 min) is een unieke getuigenis van die verwarrende, spannende maanden, waarin drie landen – Nederland, Indonesië en Australië – met elkaar verbonden door een eeuwenlang verleden, in een geheel nieuwe verhouding tot elkaar komen te staan.

André Stufkens van de Europese Stichting Joris Ivens licht met bijzondere documenten uit het Joris Ivens Archief het heftige ontstaan en historische belang van de film toe.

Hans Hylkema is regisseur en scenarioschrijver van speelfilms, televisiedrama en (muziek) documentaries. Hij is bekend van de speelfilm Oeroeg naar het boek van Hella Haasse. In 1999 maakt Hylkema het docudrama Soekarno’s Blues over een geheim gehouden bezoek van Soekarno aan koningin Wilhelmina.

Ziarah, Tales of the Otherwords

Ziarah, Tales of the Otherwords

De film volgt de zoektocht van de 95-jarige Javaanse weduwe Mba Sri. Zij rust niet, voordat ze het graf van haar man heeft gevonden, die tientallen jaren geleden vermist raakte tijdens de Tweede Nederlandse militaire agressie van 1948.

Mbah Sri weet niet of hij het overleefd heeft of gesneuveld is. Achtervolgd door een droom over haar verdwenen man begint zij een reis (ziarah = bedevaart) door steden en dorpen in Midden Java om zijn graf te vinden.


Soort: Speelfilm Indonesië (2017)
Regisseur: B.W. Purba Negara
Duur: 84 minuten
Gesproken taal: Indonesisch/Javaans
Ondertiteling: Engels

Het land van toen

Het land van toen

In de voorstelling Het land van toen vertelt Amber het verhaal van haar Indische oma Erna Smith-Broers, geboren en opgegroeid in Nederlands-Indië. Van het spelen met broers en zussen in Semarang, tot de bruiloft met Richard (Dick) Smith – haar opa – in Batavia, de geboorte van drie dochters – waaronder haar moeder -, het afscheid van Indië, en de tijd in Nederland.

De voorstelling is een mix van filmbeelden, muziek en theater in de vorm van verhalen. Oma Smith heeft in de loop der tijd gedichten en verhalen geschreven, waarvan Amber liedjes heeft gemaakt. Bovendien is Amber in mei 2018 naar Java gereisd om daar meer te weten te komen over haar Indische roots. Voorafgaand aan de reis heeft ze haar oma gefilmd en geïnterviewd en tijdens de reis heeft ze veel gefilmd en haar eerste liedjes voor de voorstelling geschreven.

Turah

Turah

De arme bewoners van een dorp in Midden Java leven van dag tot dag van de restjes die een landbezitter genaamd Darso voor hun over laat. De landbezitter wordt rijk door de dorpelingen voor hem te laten werken voor een mager loon. Het is kenmerkend voor hoe kapitaalbezitters grote winsten maken door hun werknemers uit te buiten. De dorpelingen beseffen niet hoe ze uitgebuit worden omdat de hoogopgeleide Pakel, een handlanger van Darso, ze wijs maakt dat Darso hun weldoener is en ze dankbaar moeten zijn voor zijn liefdadigheid, terwijl ze in feite gewoon hun werkloon krijgen.

Terwijl de meeste inwoners passief blijven en hun lot accepteren zijn er twee inwoners die hun leven en het leven van de mensen om hen heen willen veranderen.
Een boze man, Jadag, verpersoonlijkt het Marxistische klassenbewustzijn door te proberen de dorpelingen wakker te schudden en hen door opruiende toespraken bewust te maken hoe Darso hen uitbuit. Er is ook een man genaamd Turah die, in plaats van woede op te roepen, benadrukt dat de dorpelingen hard moeten werken en hun leven veranderen door samen te werken.

De film speelt zich af in het dorp Turang, Midden Java, en de karakters spreken het plaatselijke Javaanse dialect. Het woord Turah betekent in het Javaans: de restanten van iets wat eerder in overvloed aanwezig was.

– The Song of Grassroots – Nyanyian Akar Rumput

– The Song of Grassroots – Nyanyian Akar Rumput

Titel: The Song of Grassroots – Nyanyian akar rumput
Soort: speelfim
Regisseur: Yuda Kurniawan
Duur: 112 minuten
Gesproken taal: Indonesisch
Ondertiteling: Engels

Datum: 12 januari 2020

Plaats: LUX Marienburg, Nijmegen

Aanvang: 19:30 uur