Help is on the way

Help is on the way

Miljoenen Indonesische vrouwen op het platteland hopen en dromen van het werken als huishoudster in het buitenland in landen als Taiwan, Hong Kong en Singapore. Help Is On The Way volgt vier vrouwen: Sukma, Meri, Muji en Tari.

De documentaire brengt eerst een drukke nanny-school in Indramayu, West-Java, in beeld die vrouwen voorbereidt op het werken in het buitenland als huishoudster. Elk jaar worden honderden vrouwen, voornamelijk moslim, zoals deze vier geworven door lokale agenten die worden beloond nadat hun rekruten met succes zijn ingeschreven in lokale opleidingscentra. De vier vrouwen worden daarna gevolgd tijdens hun werk in Taiwan.

De vrouwen hebben verschillende motieven om in het buitenland te gaan werken: de familie in Indonesië financieel steunen, ontsnappen aan de invloed van familie of onafhankelijk willen worden en iets nieuws ervaren. Ook de rol van degenen die de vrouwen werven en de docenten en het personeel van de school wordt belicht.

Ismail Fahmi Lubis is een van de voornaamste documentairemakers van Indonesië.

Na zijn afstuderen aan de Institut Kesenian (Institute of Arts) in Jakarta in 1993 regiseerde hij diverse drama series voordat hij in 1998 de overstap maakte naar de documentaire. Als cinematograaf heeft hij samengewerkt met belangrijke regisseurs zoals Leonard Retel Helmrich en Cathy Henkel.

Ismail Fahmi Lubis heeft twee belangrijke documentaires gemaakt; Masked Monkey – The Evolution of Darwin’s Theory (2014) en Tarling is Darling (2017). Beiden reeds vertoond door IndoFILMcafé in resp. 2014 en 2018.

I have chosen to tell this story to highlight the struggle that individuals, particularly women, face within Indonesia’s work-force and family situation. And in doing so, I can explore issues such as gender equality. The women head off to work while the men stay home. What will this reversal of roles, result in? Do the men support it… or does it give them an excuse to have, another life? These are some of the questions I hope to find answers to.

Citaat Ismael Fahmi Lubis

Titel: Help is on the way
Soort: Documentaire uit 2020
Regisseur: Ismael Fahmi Lubis
Duur: 90 minuten
Gesproken taal: Indonesisch met Engelse ondertiteling

Reacties zijn gesloten.