Drie documentaires over de relatie Nederland – Indonesië gedurende de periode 1945 – 1949.

Drie documentaires over de relatie Nederland – Indonesië gedurende de periode 1945 – 1949.

Nog geen twee maanden na de onafhankelijksverklaring van Soekarno begint Joris Ivens spontaan in Sydney met het filmen van de solidariteitsacties met de nog piepjonge republiek Indonesië. Direct gingen er stemmen op dat Ivens zijn Nederlands paspoort zou moeten worden afgenomen. De korte documentaire Indonesia Calling (ENG 1946 22 min) is een unieke getuigenis van die verwarrende, spannende maanden, waarin drie landen – Nederland, Indonesië en Australië – met elkaar verbonden door een eeuwenlang verleden, in een geheel nieuwe verhouding tot elkaar komen te staan.

André Stufkens van de Europese Stichting Joris Ivens licht met bijzondere documenten uit het Joris Ivens Archief het heftige ontstaan en historische belang van de film toe.

Hans Hylkema is regisseur en scenarioschrijver van speelfilms, televisiedrama en (muziek) documentaries. Hij is bekend van de speelfilm Oeroeg naar het boek van Hella Haasse. In 1999 maakt Hylkema het docudrama Soekarno’s Blues over een geheim gehouden bezoek van Soekarno aan koningin Wilhelmina.

Reageren is niet mogelijk.