Ze noemen me baboe

Ze noemen me baboe

In Ze noemen me baboe verbeeldt regisseur Sandra Beerends het levensverhaal van de Javaanse Alima.
Op de vlucht voor een gedwongen huwelijk vindt Alima in de jaren veertig van de vorige eeuw werk als baboe (kindermeisje) voor een Nederlandse familie. Ze reist met hen mee naar Nederland, waar ze wordt beïnvloed door Indonesische studenten die dromen over een onafhankelijk Indonesië. Bij terugkomst in Nederlands-Indië komt haar Nederlandse familie tijdens de Japanse bezetting in een kamp terecht. Daardoor verliest Alima haar familie, werk en huis. Ze wordt verliefd op onafhankelijkheidsstrijder Riboet en raakt zwanger. Als Riboet na de capitulatie omkomt bij een politionele actie, wil haar familie dat ze ‘eerzaam’ trouwt met haar zwager. Alima kiest er echter voor om als alleenstaande moeder met haar dochter haar eigen weg te gaan in het onafhankelijke Indonesië.

Alima is een fictief karakter, maar de verhalen die zij vertelt en de gevoelens, twijfels, angst en hoop die zij deelt, zijn gebaseerd op de interviews en getuigenissen uit de research van Sandra Beerends, die o.a. baboes, hun nazaten en Nederlanders die opgroeiden met baboes, sprak. Op deze wijze geeft Alima het fenomeen baboe een stem. Beerends vertelt Alima’s verhaal met archiefbeelden, geluid, muziek en een vertelstem.

A still from the documentary showing a ‘babu’ with the children she took care of in the Hague, the Netherlands. Photo: Pieter van Huystee Film

Titel: Ze noemen me baboe
Soort: Documentaire Ned 2019
Regisseur: Sandra Beerends
Duur: 78 minuten
Gesproken taal: Indonesisch
Ondertiteling: Nederlands

Datum: 1 december 2019
Aanvang: 19:30 uur
Locatie: LUX Nijmegen, Mariënburg
Kaartverkoop: via LUX

Reacties zijn gesloten.